Deze website is een concept van SeoBureau

Alles wat je moet weten over breedteverlichting voor aanhangers

Als je vaak met een aanhanger, trailer of landbouwvoertuig rijdt, weet je hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn, vooral in het donker of bij slecht weer. Breedteverlichting speelt een cruciale rol in het verhogen van deze zichtbaarheid en daarmee de verkeersveiligheid. In deze blog leg ik je uit wat breedteverlichting precies is, waarom het zo belangrijk is en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Wat is breedteverlichting?

Breedteverlichting omvat alle verlichting aan de zijkanten en de hoeken van je aanhanger die helpt om de breedte en soms ook de lengte duidelijk zichtbaar te maken voor andere weggebruikers. Deze lampen zijn vaak helder en opvallend. Ze zorgen ervoor dat anderen kunnen zien hoe breed of lang je voertuig is, wat vooral belangrijk is bij het invoegen, afslaan of wanneer je voertuig een groot deel van de weg inneemt.

Wettelijke eisen voor breedteverlichting

In Nederland moeten aanhangwagens die breder zijn dan 160 cm verplicht breedteverlichting hebben. Aanhangers die breder zijn dan 2.10 meter moeten specifieke markeringslichten hebben: witte verlichting aan de voorkant en rode verlichting aan de achterkant. Deze regels zorgen ervoor dat alle grote voertuigen op de weg duidelijk zichtbaar zijn voor andere verkeersdeelnemers. Daarnaast moet je, als een lading meer dan 1 meter uitsteekt, dit duidelijk markeren met een markeringsbord.

Soorten breedteverlichting

Er zijn verschillende soorten breedteverlichting beschikbaar, afhankelijk van je behoeften en het type aanhanger. Veelgebruikte lampen zijn:

– LED-verlichting: Deze zijn duurzaam, energiezuinig en heel helder. LED-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Bijvoorbeeld de Aspock Flexipoint, die niet alleen sterk licht geven, maar ook waterdicht zijn.

– Markeringslichten: Deze kunnen zowel in LED als in traditionele lampvormen zijn en zijn meestal rood en wit. Ze worden vaak gemonteerd op een flexibele rubberen voet, wat helpt om schade te voorkomen als je ergens tegenaan rijdt.

– Reflectoren: Naast actieve verlichting zijn reflectoren een passieve vorm van breedteverlichting. Deze reflecteren het licht van koplampen terug naar andere bestuurders, waardoor je voertuig ook zichtbaar is als je zelf geen lichten aan hebt. Uiteraard is het niet de bedoeling dat jij geen lichten hebt!

Tips voor het kopen van breedteverlichting

  1. Hoe groot is je aanhanger: Zorg ervoor dat je weet hoe breed en lang je aanhanger is, zodat je de juiste hoeveelheid en soort verlichting koopt.
  2. Kies voor kwaliteit: Goedkopere verlichting kan verleidelijk zijn, maar goede kwaliteit verlichting gaat langer mee en biedt betere zichtbaarheid en veiligheid.
  3. Overweeg de installatie: Sommige lampen zijn makkelijker te installeren dan andere. LED-lampen met een plug-and-play systeem kunnen bijvoorbeeld eenvoudiger zijn om zelf te installeren zonder veel technische kennis.

Wat is de beste breedteverlichting voor jouw aanhanger?

Het juiste gebruik van breedteverlichting is essentieel voor de veiligheid op de weg, vooral als je met grote of zware voertuigen rijdt. Door te investeren in goede breedteverlichting en deze correct te gebruiken, draag je bij aan een veiliger verkeersomgeving voor iedereen.

Als je nog vragen hebt of niet zeker weet welk breedtelicht voor de aanhanger het best bij jou of je aanhanger past, twijfel dan niet en neem contact op met de klantenservice van Aanhangwagendirect.nl.

Alles wat je moet weten over breedteverlichting voor aanhangers
Schuiven naar boven